Voor wie is Fysiotherapie bedoeld?
Elk jaar gaan er zo'n 2,5 miljoen mensen, jong en oud naar de fysiotherapeut. In Nederland zijn er ongeveer 20.000 fysiotherapeuten (Nivel).
Mensen, jong en oud, gaan naar de fysiotherapeut, omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, een 'verkeerde' beweging, of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt.
Het gevolg is dat u ergens pijn heeft, minder goed kracht kunt uitoefenen of een bepaalde beweging minder goed
of helemaal niet kunt maken. Er kan sprake zijn van een zwelling, soms zijn er problemen met de ademhaling.
Een fysiotherapeut onderzoekt dan de oorzaak.
Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van fysiotherapie.
Wat doet de Fysiotherapeut?
Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst
te onderzoeken en vragen te stellen.
Als u via de huisarts of specialist bij een fysiotherapeut voor behandeling komt, zal er eerst een gesprek met u aangaan worden om de klachten te inventariseren. Vervolgens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats om de oorzaak in het houdings- en/of bewegingsapparaat en de daaruit voortvloeiende beperking in het dagelijks leven te bepalen.
Op basis hiervan wordt een fysiotherapeutische diagnose gesteld, en indien geïndiceerd voor fysiotherapie, een behandelplan gemaakt. Dit behandelplan wordt met u doorgesproken. Bovenstaand proces neemt meestal de gehele eerste zitting in beslag en wordt opgeslagen in het zgn. electronisch patiëntendossier(EPD). De behandeling wordt daarna ingesteld.
Tussentijds en aan het eind van de behandelserie wordt geëvalueerd. Zonodig tussentijds, maar zeker aan het eind van de behandelserie wordt een verslag gemaakt, dat naar de verwijzer (huisarts of specialist) gestuurd wordt.
Een fysiotherapeutische behandeling is maatwerk, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. De fysiotherapeut kan u op diverse manieren helpen. Wie al eens behandeld is, denkt al snel aan oefeningen doen en massage.
Globaal zijn er drie soorten behandelingen: bewegingstherapie, massage en fysische therapie.
Vaak worden ze gecombineerd. Oefentherapie heeft bij de meeste aandoeningen het grootste effect. In onze praktijk wordt daarom voornamelijk oefentherapie toegepast. Uw eigen inzet en therapietrouw zijn daarnaast ook van groot belang voor het herstel. Door goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is, houdt u goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut, wat bijdraagt bij aan uw herstel.
Daarnaast zorgt de fysiotherapeut voor preventie, advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen.Uitgangspunt daarbij is om uw algehele conditie zodanig te verbeteren dat deze beter is dan het moment voor u uw klacht kreeg.
Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat.
Wie zijn de specialisten?
Hans Vrolijk, Ingrid Vrolijk, Claire Schouten, Lieke Otten