Littekenmobilisatie

Heb je brandwonden of littekens overgehouden aan een val, trauma of medische ingreep? Dan kan een littekenmobilisatie uitkomst bieden. Wij behandelen de littekens van patiënten na bijvoorbeeld een keizersnede, borstoperatie, buikwandcorrectie, facelift en kanker. Het is ons doel om de impact van deze littekens zo klein mogelijk te maken. We richten ons daarbij niet alleen op de buitenkant, maar kijken ook naar onderhuidse verklevingen of andere klachten die voort kunnen komen uit littekens.

De voordelen van littekenfysio

Iedereen kan na een medische ingreep baat hebben bij littekenfysio. Dat scheelt een hoop ellende en lelijke littekens. Medische ingrepen zoals operaties en bestralingen veroorzaken littekens in de verschillende huid- en bindweefsellagen. Littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg. Bekende voorbeelden zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkankeringrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht en vochtophoping (oedeem). Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in het buikvlies, waardoor darmen en andere organen verstoord worden in hun functies.

Er zit meer onder het litteken

Met specifieke litteken mobilisatietechnieken is elk litteken effectief te behandelen. Daarvan worden littekens direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter. Ook functiestoornissen pakken we aan, dat bevordert het herstel van het weefsel. Een van buitenaf ogenschijnlijk klein litteken kan onderhuids groot en diep zijn, met enorme gevolgen. 90% van het littekenweefsel bevindt zich namelijk in de diepte. Patiënten geven vaak aan dat zij geen erkenning krijgen bij artsen, terwijl zij voelen dat hun klachten komen vanuit het littekenweefsel. Helaas is nog niet elke arts op de hoogte van de invloed van littekenweefsel. Vooral uit wetenschappelijk onderzoek na medische ingrepen bij borstkanker weten we dat klachten soms pas na jaren kunnen optreden en dat littekenweefsel door blijft groeien.

Littekenmobilisatie: de behandeling

Littekenfysio bestaat uit een combinatie van het toepassen van zogenaamde ‘myofasciale technieken’, speciale tape technieken en oefeningen. Hierdoor wordt het weefsel beter doorbloed en rekbaarder. Littekenweefsel is stug bindweefsel, waar geen of weinig voeding in komt. Hierdoor ontstaat verschrompeling, verkleving en verharding. Alle huid- en bindweefsellagen bevatten gevoelssensoren die gevoelig zijn voor druk, trekkracht en pijnprikkels. Door verschrompeling neemt de gevoeligheid van deze sensoren toe. Het gevolg is dat je minder gaat bewegen omdat dit onprettig of zelfs pijnlijk is. Door het gebrek aan beweging neemt de doorstroming met voedingsstoffen en bouwstoffen af, waardoor er een negatieve spiraal ontstaat. Met soms zelfs nog meer littekenweefsel als gevolg. Met deze methode bevorderen wij ‘de voeding’ van het weefsel. Dat leidt tot een gezondere kleur, soepeler weefsel en toename van de mobiliteit.

Hoe eerder je start met een behandeling van littekenweefsel, hoe mooier de genezing is, maar ook oud littekenweefsel is nog beïnvloedbaar.

Onze therapeut Ingrid Vrolijk is gespecialiseerd in littekenmobilisatie.