Manuele therapie

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten van de armen en benen. Wij kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter gaan functioneren als dat nodig is. Daarvoor gaan we aan de slag met een aantal specifieke behandeltechnieken, waarbij we dieper ingaan op de beweeglijkheid van de gewrichten. De behandeling wordt afgestemd op de eventuele gevonden vergroting van de beweeglijkheid van een gewricht (hypermobiliteit) of eventuele beperking van een gewricht (hypomobiliteit). We behandelen dit door specifieke stabiliserende trainings- of mobilisatie-manipulatietechnieken. Een manipulatie is een versnelde beweging van een gewricht, met een impuls die niet pijnlijk is.

Wanneer ga je naar een manueel therapeut?

Over het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het mooie van manuele therapie is dat effecten vaak snel of zelfs direct merkbaar zijn. Doordat de functie van een gewricht en de houding wordt geoptimaliseerd, gaat bewegen gemakkelijker en verminderen de klachten. 

Manuele therapie is onder andere geschikt voor:

  • elleboog-en polsklachten
  • hoofd- en nekpijn dat gepaard gaat met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid die worden opgewekt door het bewegen van de nek
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
  • klachten aan het heupgewricht
  • enkel- en knieklachten

Onze therapeut Hans Vrolijk is gespecialiseerd in onder andere het behandelen van kaakklachten en duizeligheid vanuit de manuele therapie.

Of manuele therapie ook voor jou geschikt is, blijkt uit het onderzoek bij onze eerste afspraak.

Wat doet de manueel therapeut?

Tijdens ons eerste gesprek zal de manueel therapeut vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna doen we een lichamelijk onderzoek om de houding en het bewegen te beoordelen. Daarna volgt een diagnose. Samen met jou als patiënt bepaalt de manueel therapeut of er een passende behandeling voorhanden is. Als we je gaan behandelen, richten we ons niet alleen op het verbeteren van de functie van de gewrichten, maar ook op het optimaliseren van de houding en beweging tijdens werkzaamheden en activiteiten in het dagelijks leven.

De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van specifieke mobilisatie en training. Soms vullen we deze behandeling aan met manipulaties. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. Veruit de meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Manuele therapie is een vervolgopleiding van 3 of 4 jaar die volgt na de opleiding fysiotherapie. Het is dus een verdieping van het vak fysiotherapie, met meer specifieke behandeltechnieken en een meerwaarde aan kennis.